cai-logoxx (002)

Glasvezelnetwerk weer volledig in handen van CAI Harderwijk

Harderwijk, 15 januari 2019

Gisteren heeft netwerkbeheerder CAI Harderwijk haar partner uitgekocht en is hierdoor volledig eigenaar geworden van het Harderwijkse glasvezelnetwerk. Daarmee komt het glasvezelnetwerk weer volledig in Harderwijkse handen. “Een unieke situatie”, vertelt directeur Edo Kweldam. “Overal zie je netwerken opgaan in steeds grotere, internationale conglomeraten. Hier is een omgekeerde beweging ingezet, maar dat past bij CAI Harderwijk.”

De beslissing om de aandelen over te nemen heeft alles te maken met de doelstelling die CAI Harderwijk nastreeft met het Harderwijkse glasvezelnetwerk. “Hoewel zeer succesvol, was de samenwerking tussen CAI Harderwijk en haar partner een verstandshuwelijk”, aldus CAI-directeur Kweldam. “Uiteindelijk zie je een duidelijk cultuurverschil tussen beide aandeelhouders. CAI Harderwijk is een stichting zonder winstoogmerk en focust op de belangen van gebruikers. Investeringsmaatschappijen richten zich op het creëren van financiële waarde voor aandeelhouders. Nu we volledig eigenaar van het netwerk zijn, kunnen we ons volledig onafhankelijk richten op onze kerntaak. Inwoners van Harderwijk en Hierden een snel, betrouwbaar en betaalbaar netwerk bieden met keuze uit de pakketten van inmiddels tien providers.”

CAI Harderwijk ziet als kleine speler alle kansen om met infrastructuurtoegang onderscheidend te blijven. Kweldam: “De kosten van een glasvezelnetwerk worden lager door hoge netwerkbezetting, door veel gebruikers die de infrastructuur gebruiken. Van schaalgrootte, bijvoorbeeld het samenvoegen van tientallen netwerken in één bedrijf, dalen de kosten niet.” Het volledige eigenaarschap biedt CAI Harderwijk de flexibiliteit en daadkracht om de glasvezelinfrastructuur te verbeteren en het gebruik verder te optimaliseren. “Bij strategische keuzes hoeven we niet meer te overleggen met de andere aandeelhouder. Hetzelfde geldt voor het bepalen van tarieven, dat kunnen we nu weer geheel zelfstandig doen. Zo leggen we in het hele buitengebied glasvezel aan en betalen de bewoners daarvoor geen eenmalige of extra maandelijkse kosten”, aldus Kweldam.

Het glasvezelnetwerk van CAI Harderwijk wordt zowel nationaal als internationaal geroemd en is al meermalen onderscheiden. Dit komt door de unieke situatie waarbij CAI Harderwijk een echt open netwerk beheert en openstelt voor meerdere dienstaanbieders. Deze kunnen onderling concurreren, wat gebruikers zowel prijs- als servicevoordelen oplevert. Door recente investeringen in het buitengebied wordt Harderwijk bovendien de eerste gemeente van Nederland die in stad en buitengebied honderd procent glasvezeldekking biedt aan bewoners. Van de inwoners maakt 75 procent gebruik van het netwerk, landelijk gezien een uitzonderlijk hoog percentage. “En dit percentage neemt maandelijks toe”, aldus Kweldam.

201