artikeltje Harderwijk opnieuw uitgeroepen tot internet-Walhalla (Consumentengids juni 2017)

Wederom lof van de Consumentenbond

Harderwijk, 15 juni 2017

De Consumentenbond heeft Harderwijk opnieuw uitgeroepen tot walhalla als het om internet gaat. In de juni-editie van haar magazine Consumentengids schrijft de belangenorganisatie dat ‘wie in Harderwijk woont geluk heeft’. Het is de combinatie van snel internet en vrije keuze uit verschillende internetaanbieders wat de bond aanspreekt. Directeur Edo Kweldam is niet verrast met de complimenten: “We krijgen reacties uit alle hoeken van Nederland en ook daarbuiten dat onze netwerkaanpak het meest gunstig is voor consumenten”.
 
CAI Harderwijk maakt een strikte scheiding tussen het netwerk en de providers die hun diensten aanbieden. De Harderwijkse stichting die werkt zonder winstoogmerk, beperkt zich sinds een aantal jaren vooral tot het netwerkbeheer. Het gaat daarbij om de aansluiting bij abonnees thuis, de kabels in de grond en de techniek achter de schermen. Het bieden van diensten zoals radio, televisie en internet laat de stichting over aan dienstaanbieders. Door het netwerk open te stellen voor meer van deze providers ontstaat er concurrentie. “En dat werkt een scherpe prijsstelling en betere service in de hand. Landelijk gezien wordt de markt gedomineerd door twee partijen, KPN en Ziggo. Die hebben samen meer dan 90 procent van de markt in handen en bepalen samen de markt als klant heb je hier weinig te kiezen. Juist de vrije keuze wordt door de Consumentenbond gewaardeerd. Je kan bij ons bijvoorbeeld makkelijk kiezen voor alleen internet”, aldus Kweldam.

Leidende positie
Het feit dat CAI Harderwijk vooral als netwerkaanbieder actief is, biedt ruimte om de maatschappelijke rol extra in te vullen. Zo participeert CAI Harderwijk in IoT Harderwijk, een ‘club’ van bedrijven en de gemeente Harderwijk die de handen inéén slaan om een ‘slimme’ stad te worden. Ze werken samen om gebruik te maken van de mogelijkheden van het Internet of Things. Kweldam: “Eén van de eerste resultaten is een Long Range (LoRa) netwerk. Via dit netwerk kunnen sensoren op plekken waar geen WiFi of een internetaansluiting is, informatie zoals meetgegevens doorgeven. Met deze en andere technieken willen wij de leidende positie van Harderwijk uitbouwen”.

201